Over Het Midden Oosten - Het Israelisch-Palestijns conflict

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

28 nov
Betekom - Parochiecentrum

Het Midden Oosten - Het Israelisch-Palestijns conflict

Na de inval van Hamas en de reactie van Israël onderzoeken we wat voorafging en wat eventueel de gevolgen zijn.

dinsdag 28 november 2023 om 20:00 uur

Toen in 1948 de Joodse staat werd gesticht, dachten toenmalige politici dat er eindelijk rust zou aanbreken voor de Joden na meer dan 2000 jaar rondzwerven. Niemand had verwacht dat de aanwezigheid van een Joodse staat in het uiteengevallen oude Ottomaanse rijk voor zoveel miserie zou zorgen. Van guerrilla-aanvallen tot heuse oorlogen. En het geweld tussen Palestijnen en Joden blijft nog steeds duren. Ondanks de vele UNO-resoluties, blijft het gebied rond de staat Israël een explosief gebied. Kleine gebeurtenissen leiden snel tot gewelddadige antwoorden.
We overlopen bondig de geschiedenis van beide volkeren: van Abraham tot vandaag. Aandacht gaat ook naar de hervestiging van de Joden in Palestina tussen 1878 en 1948.

Ten slotte komen het ontstaan en de gevolgen van de kleine en grote oorlogen aan bod naast de Palestijnse organisaties en hun intifada ’s. De lezing eindigt met mogelijke oplossingen voor het conflict en vooral of deze haalbaar zullen zijn.

Spreker Jef Abbeel is licentiaat Klassieke Filologie & Geschiedenis.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 8,00
Standaard € 12,00
Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingNederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2RolstoeltoegankelijkActiviteitWereldGeschiedenisAvondlezingCultuurregio Oost-Brabantconflict tussen Israël en de Palestijnse gebiedenGazaMidden-Oosten